Programok

Az akció fedőneve: Lenin – Német pénzzel Oroszország ellen

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom mítoszát, a bolsevik puccs valóságát és a száz évvel ezelőtt megszülető kommunista gyakorlat megvalósulását bemutató kiállítás nyílt a Terror Háza Múzeumban. Az akció fedőneve: Lenin – Német pénzzel Oroszország ellen című új időszaki kiállítás 2017. november 7-től látogatható.

Bővebben

Adjunk nevet az áldozatoknak!

Áder János magyar és Joachim Gauck német köztársasági elnök kezdeményezésére és támogatásával európai nyilvántartás készülhet a kommunizmus áldozatairól – jelentette be Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója 2014. június 16-án Budapesten. A történész közölte, az egykori Stasi-börtön helyén működő emlékhely, a Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen és a Terror Háza Múzeumot is működtető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Adjunk nevet az áldozatoknak! elnevezéssel kötött megállapodást.

Bővebben

Kényszerkirándulás a Szovjetunióba – magyar deportáltak a KGB fogságában – 1956.

A Kommunizmuskutató Intézet, a XX. Század Intézet, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2012. március 6-án közösen rendezte meg a közelmúltunk történelmének évtizedekig feldolgozatlan tragédiáját, a második világháború után a Szovjetunióba elhurcoltak sorsát, a deportálások okait, körülményeit és következményeit bemutató konferenciát, valamint Horváth Miklós és Olekszandr Pahirya közös művének, a Kényszerkirándulás a Szovjetunióba című könyv bemutatóját.

Bővebben

Sztálin-világ – A kommunizmus ára

A Kommunizmuskutató Intézet, a Terror Háza Múzeum és a Konrad Adenauer Stiftung Sztálin halálának 60. évfordulóján, 2013. március 6–7-én közösen szervezett nemzetközi konferenciát, amelyen neves külföldi és magyar történészek elemezték az állampolgárait gátlástalanul terrorizáló és elnyomó totális sztálini diktatúra társadalmi-gazdasági viszonyait, oktatáspolitikáját, a rémuralom erőszakszervezetének működését és a diktatúrát is túlélő, eltorzított „sztálini nyelvet”.

Bővebben

Karlag – Emlékezet a jövő nevében

A XX. Század Intézet és a Kommunizmuskutató Intézet a kommunista rémtettek korábban kevéssé ismert helyszínének szélesebb körű megismertetéséért 2013. április 30-án könyvbemutatót szervezett Nurlan Dulatbekov kazah jogtudósnak.

Bővebben

Rabszolgasorsra ítélve

A Terror Háza Múzeum új szabadtéri kiállításának megnyitó ünnepségét 2015. április 30-án tartjuk az Andrássy úton a Múzeum előtt.

Bővebben