Hírek

Viszlát, Lenin! vetítéssorozat – Előre!

Április 11-én, az Előre! című magyar film vetítésével folytatódott a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin! című rendezvénysorozata. A nézők a vetítést megelőzően Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Tóth Eszter Zsófia történész segítségével ismerhették meg a filmben bemutatott korszak történelmi hátterét.

2022. április 25.
bővebben

A halál népbiztosa

2022. március 21-én, rendhagyó vetítéssel folytatódott a Terror Háza Múzeum, a Kommunizmuskutató Intézet és a 30 éve szabadon Emlékbizottság által szervezett Viszlát, Lenin! rendezvénysorozat a Kino Café moziban. A nézők Stefka István és Csurka Dóra A halál népbiztosa című filmjét tekinthették meg. A vetítést követően Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélgetett Schmidt Mária Széchenyi-díjas történésszel, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával, az emlékév kormánybiztosával és Stefka István Táncsics-díjas újságíróval, a film rendezőjével.

2022. március 22.
bővebben

Édes Emma, drága Böbe

2022. február 14-én folytatódott a Terror Háza Múzeum, a Kommunizmuskutató Intézet és a 30 éve szabadon Emlékbizottság által szervezett Viszlát, Lenin! vetítéssorozat a Kino Café mozi nagytermében. A résztvevők ezúttal Szabó István Édes Emma, drága Böbe című filmjét tekinthették meg. A vetítést megelőzően Balogh Gábor történész, a Terror Háza Múzeum munkatársa beszélgetett Tóth Eszter Zsófia történésszel.

2022. február 16.
bővebben

Gyertyagyújtással emlékeztek a totalitárius diktatúrák áldozataira

A náci és a kommunista eszmék követői a történelemben „időről időre mindig egymásra találnak” – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, a Terror Háza Múzeumban. Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója ugyanitt, a diktatúrák embertelenségére utalva arról beszélt, hogy ezek az eszmék soha többé nem jöhetnek vissza.

2021. augusztus 24.
bővebben

Portréfilmekkel emlékezünk a kommunista diktatúrák áldozataira

Emlékezzünk a szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt magyarokra, az 1945 után politikai okból kivégzett vagy bebörtönzött honfitársainkra, az 1956-os forradalom és szabadságharc után hazájukat elhagyni kényszerülőkre, valamint arra a mintegy 100 millió halálos áldozatra, amit a kommunizmus világszerte követelt!

2021. február 25.
bővebben

A köröm alá szakadt tüske – Folytatódott a Viszlát, Lenin! vetítéssorozat

Viszlát, Lenin! – Filmek a szabadságról című rendezvénysorozatunk legutóbbi filmvetítésén a Sára Sándor rendezte Tüske a köröm alatt (1987) című magyar filmdrámát mutattuk be. A Csoóri Sándor által írt történet az 1980-as évek végi korrupt kádári világról, a kolhozosított vidék, a felszámolt tanyavilág maradványain ügyeskedő pártfunkcionáriusok mindennapjairól  és a politika elől menekülő, a szerelem és magány között őrlődő művész drámájáról szól. A film annak ellenére, hogy az úgynevezett „tűrt kategóriába” sorolták, a cseh demokratikus ellenzék segítségével eljutott a Karlovy Vary Filmfesztiválra, ahol 1988-ban fődíjat kapott.

2020. október 14.
bővebben

Viszlát, Lenin! filmvevítés – Így harcoltak a lengyelek a kommunisták ellen – 80 millió

Viszlát, Lenin! – Filmek a szabadságról című rendezvénysorozatunk legutóbbi filmvetítésén a 80 millió című lengyel filmdrámát mutattuk be. Waldemar Krzystek író-rendező filmjében egy lenyűgöző akción keresztül jelenik meg a XX. századi lengyel történelem egyik fontos fejezete, amely 1981-ben játszódik, 10 nappal a hadiállapot bevezetése előtt, amikor már egyre nőtt az elégedetlenség a kommunista rendszerrel szemben. A film 2013-ban Lengyelország Oscar-nevezettje volt a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

2020. szeptember 9.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Bolse vita – filmvetítés a Kino Caféban

Március 11-én Fekete Ibolya Bolse vita című filmjével folytatódott a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát Lenin! címet viselő vetítéssorozata, amelyre minden hónap második szerdáján kerül sor a Kino Caféban. Reméljük, hogy a koronavírus járvány befejeztét követően újra találkozunk!

2020. március 11.
bővebben