Hírek

A kommunizmus emberellenes, velejéig romlott eszme

Mi itt, Közép-Európában tisztában vagyunk vele, hogy a kommunizmus emberellenes, velejéig romlott eszme – jelentette ki Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója szerdán, „Az igazság hírnöke” címmel tartott rendezvényen a Terror Háza Múzeumban.

2023. március 30.
bővebben

A kommunista diktatúrák ádozataira emlékeztek

A Terror Háza Múzeumban emlékeztek meg a kommunizmus világszerte mintegy 100 millió áldozatáról. A rendezvényen beszédet mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. 

2023. február 25.
bővebben

Viszlát, Lenin! – A szovjet sztori

Február 22-én, új helyszínen, a Kertész Imre Intézetben folytatódott a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin! vetítéssorozata. Az idei év első rendezvényén A szovjet sztori című lett dokumentumfilmet tekinthették meg az érdeklődők. A vetítést megelőzően Balogh Gábor a Terror Háza Múzeum történésze beszélgetett Máthé Áron történésszel, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettesével. A rendezvény a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjához kapcsolódó programsorozat részét képezte.

2023. február 23.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Janus

Gyöngyössy Bence Janus című filmdrámájának vetítésével folytatódott 2022. december 12-én a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! című rendezvénysorozata. A vetítést megelőzően Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Ugron Zsolna József Attila-díjas írónő, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója beszélgetett a román kommunista diktatúra természetéről és a Securitate módszereiről.  

2022. december 12.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Ida

Az Ida című lengyel–dán filmdráma vetítésével folytatódott 2022. november 14-én a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! című vetítéssorozata. A film megtekintése előtt Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélgetett Tóth Eszter Zsófia történésszel.  

2022. november 15.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Eltörölni Frankot

Fabricius Gábor történelmi drámájával folyatódott a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! című vetítéssorozata, 2022. október 10-én. A filmet megelőzően Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója Fabricius Gáborral, a film rendezőjével beszélgetett.

2022. október 11.
bővebben

Dögkeselyű – Folytatódott a Viszlát, Lenin! vetítéssorozat

András Ferenc 1982-ben bemutatott bűnügyi filmjével folytatódott a Viszlát, Lenin! vetítéssorozat, 2022. szeptember 12-én, a Kino Café Mozi nagytermében. A rendezvény a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet szervezésében zajlott. A vetítést megelőzően Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója Bezsenyi Tamás történész-kriminológussal elemezte a filmet és az 1980-as évek Budapestjének filmvásznon bemutatott világát.

2022. szeptember 13.
bővebben

Viszlát, Lenin – Drága besúgott barátaim

Május 9-én Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjének bemutatásával folytatódott a Terror Háza Múzeum, a Kommunizmuskutató Intézet és a 30 éve szabadon Emlékbizottság vetítéssorozata a Kino Café mozi nagytermében. A film a rendszerváltoztatás utáni időszak egyik legégetőbb kérdését, az ügynökmúlt feltárását dolgozta fel egy barátság történetén keresztül. A vetítést megelőzően Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélgetett a film rendezőjével.

2022. május 10.
bővebben