Hírek

Ártatlannak vallotta magát a bíróságon Donald Trump

Az, amit most megfogalmaznak az amerikai, volt amerikai elnökkel kapcsolatban vádakként, az mennyire minősül valóban súlyosnak, vagy mennyire hecckampány, ahogy azt láttatni akarja? Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, az NKE Amerika Kutatóintézet tudományos munkatársa volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége. 

2023. június 15.
bővebben

Megöltek egy amerikai elnököt, és ezzel vége lett az álomnak

A Kennedy család készült arra, hogy végül elnököt fognak adni, eszerint is nevelték a gyerekeket, ugyanakkor ez folyamatos nyomást helyezett John F. Kennedyre is, aki végül az Egyesült Államok 35. elnöke lett – mondta az Indexnek Fekete Rajmund történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézet tudományos munkatársa, akivel a napokban megjelent könyvéről beszélgettünk. Az amerikai álom (vége) a Kennedy-titok legmélyére vezeti az olvasót.

2023. június 11.
bővebben

„Kennedy egész életében falta a nőket” – Magyar könyv született a legendás elnök izgalmas életéről

A hatvan évvel ezelőtt meggyilkolt amerikai elnök máig tartó varázserejéről, az általa megtestesített amerikai álomról és a köré szőtt legendák igazságtartalmáról írt könyvet Fekete Rajmund. A Kommunizmuskutató Intézet igazgatójának „Az amerikai álom (vége) – John F. Kennedy” című kötetét szerda délután mutatták be teltház előtt a Terror Háza Múzeumban.

 

2023. június 9.
bővebben

A 60 éve meggyilkolt John F. Kennedyről jelent meg könyv

A hatvan éve meggyilkolt John F. Kennedyről, az Egyesült Államok 35. elnökéről jelent meg könyv a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában Az amerikai álom (vége) - John F. Kennedy címmel. A Fekete Rajmund történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa által írt kötetet a Terror Háza Múzeumban mutatták be szerdán.

2023. június 8.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Történelmi magánügyek

Május 31-én Keleti Márton Történelmi magánügyek című játékfilmjével folytatódott a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin! című rendezvénysorozata. A vetítést megelőzően Balogh Gábor a Terror Háza Múzeum vezető történésze beszélgetett Ugron Zsolna József Attila-díjas íróval, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatójával.

2023. május 31.
bővebben

MEGJELENT FEKETE RAJMUND: AZ AMERIKAI ÁLOM (VÉGE) – JOHN F. KENNEDY CÍMŰ KÖNYVE

Miért éppen Kennedy? Miért érdekes egy hatvan évvel ezelőtt megölt amerikai elnök politikai képe? Milyen példával szolgálhat egyáltalán a róla írott politikai portré korunk modern politikusai számára? – többek között ezekre a nagyon is jogos és aktuális kérdésekre kísérel meg reflektálni könyvében Fekete Rajmund történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

2023. május 31.
bővebben

FÉLMÚLT: Háborús bűnösök? – Irak 20 évvel később

Idén volt 20 éve, hogy az Amerikai Egyesült Államok 2003. márciusában megkezdte Irak elleni invázióját. Az évforduló kapcsán a XX. Század Intézet Félmúlt című beszélgetéssorozatának áprilisi epizódjában a háború kitörésében kulcsszerepet játszó politikai vezetőkről, George W. Bushról és Tony Blairről beszélgettünk.

2023. április 26.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Hogyan éltem túl a világvégét?

Március 29-én Cătălin Mitulescu román filmrendező, Hogyan éltem túl a világvégét? című filmjének vetítésével folytatódott a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin című rendezvénysorozata. A vetítést megelőzően Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze Ferkó Dániel történésszel beszélgetett.

2023. március 31.
bővebben