Hírek

Nagy eszmék kicsipkézve – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Háza Múzeumban

Többek között süket, vak és néma Leninekkel és csokornyakkendős, kalapos, a hazudozástól megnőtt orrú Sztálinokkal találkozhat a látogató a Terror Háza Múzeum "Nagy bűntetthez nagy eszme kell!" címmel szeptember 28-tól látható, Sam Havadtoy (Havadtőy Sámuel) amerikai-magyar képzőművész alkotásait felvonultató időszaki kiállításán.

2023. szeptember 28.
bővebben

„Csakis az emlékezés és az emlékeztetés óv meg minket attól, hogy újra diktatúrák és diktátorok uralma alá kerüljünk.”

Akik ma Marxnak és Leninnek állítanak szobrot, magukat győztessé minket pedig vesztessé akarnak tenni. Ezzel a trükkel akarnak megfosztani bennünket a kommunizmus felett aratott diadalunktól. „Minket, akik 1989-ben legyőztük őket. Akiket rendszerükkel együtt a történelem szemétdombjára hajítottunk.”– mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója a totalitárius diktatúrák áldozatinak európai emléknapján. A múzeumban tartott megemlékezésen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy Ha az Isten, haza és család hármasa az iránytű, amelyet követünk, akkor nem tévedünk el semmilyen szélsőség irányába, és megóvjuk nemzetünket a diktatúráktól és a szabadság elvesztésétől.

2023. augusztus 24.
bővebben

Elő az igazság mécseseivel!

Amikor 1989-ben és 1990-ben az antikommunista forradalom során leráztuk magunkról a diktatúra láncait, abban reménykedtünk, hogy megtörténik az a történelmi igazságtétel, amely a második világháborút követően lezajlott a nácikkal szemben. Csalódnunk kellett. A világból hiányzott a bátorság és a becsület ahhoz, hogy a szocializmus korszakát bűntettei feltárásával és elítélésével zárja le. A rendszerváltoztatás után több mint húsz évnek kellett eltelnie, hogy térségünk kezdeményezésére az Európai Unióban 2011-től végre emléknapon hajthassunk fejet a totális diktatúrák áldozatai előtt.

2023. augusztus 23.
bővebben

A Hatvani Polgári Szalon vendége: Fekete Rajmund

Fekete Rajmund történész, a Kommunizmuskutató Intézet Igazgatója és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézet tudományos munkatársa volt Szabó Zsolt országgyűlési képviselő vendége a Hatvani Polgári Szalon rendezvényén Hatvanban.

2023. július 14.
bővebben

A Terror Háza Múzeum megnyitása történelmi mérföldkő volt

A Terror Háza Múzeum megnyitása történelmi mérföldkő volt, hiszen alig több mint egy évtizeddel a kommunizmus bukása után Magyarországon létesült először olyan múzeum és emlékhely, amely egymás mellé helyezte azt a két totális diktatúrát, amit 1944 és 1989 között a Magyarországot megszálló nagyhatalmak "ránk kényszerítettek" - hangsúlyozta a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

2023. július 13.
bővebben

Kennedy nyomában: a CIA ölte meg az USA elnökét?

Az Ultrahang legfrissebb adásában Fekete Rajmund történész volt a vendégünk, akivel új könyve kapcsán beszélgettünk John F. Kennedyről, a magánemberről, politikusról és külpolitikai stratégáról. Hogyan alakult ki a "hippielnök" személyisége? Milyen volt a családi háttere? Mit tudunk a nőügyeiről? Hogyan alakította ki a politikai álláspontját a Hidegháború idején? Tényleg a CIA ölte meg?

2023. július 2.
bővebben

Kennedy és a belpolitika mocsara

Kennedy rendkívül határozott antikommunista volt, és ezt sokszor hangoztatta is. Az ’56-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának első évfordulóján például New Yorkban tartott beszédet, ahol köszönetet mondott a pesti srácoknak és lányoknak, és aztán belerúgott az amerikai adminisztrációba, mert a magyarok hiába kértek segítséget – mondta a Demokratának Fekete Rajmund történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa, akivel a közelmúltban megjelent Az amerikai álom (vége) című könyve kapcsán beszélgettünk.

2023. július 1.
bővebben

Kennedy meggyilkolása vette el végleg az Egyesült Államok ártatlanságát

Az ötvenes évek Amerikáját szokták egyfajta aranykorként is aposztrofálni, amit John Fitzgerald Kennedy elnöksége nyújtott meg egészen 1963-as meggyilkolásáig, ő maga megtestesítette az amerikai álmot, mégpedig azt, hogy bárki, akinek megvan a kellő kitartása, tehetsége és akaratereje, az lehet, aki akar - minderről Fekete Rajmund, történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa, Az amerikai álom (vége) - John F. Kennedy című könyv szerzője beszélt az Origónak adott interjújában. Megmutatta: az amerikai álom bárki számára elérhető, tulajdonképpen maga John F. Kennedy és a családja is az amerikai álmot szimbolizálta - tette hozzá.

2023. június 29.
bővebben

Válságba kerülhet a volt elnök hírneve?

Fekete Rajmund történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, az NKE Amerika Kutatóintézet kutatója volt Kauzál Alexandra műsorvezető vendége a Hit Rádió Top7 című műsorában.

2023. június 17.
bővebben