Hírek

FÉLMÚLT: Háborús bűnösök? – Irak 20 évvel később

Idén volt 20 éve, hogy az Amerikai Egyesült Államok 2003. márciusában megkezdte Irak elleni invázióját. Az évforduló kapcsán a XX. Század Intézet Félmúlt című beszélgetéssorozatának áprilisi epizódjában a háború kitörésében kulcsszerepet játszó politikai vezetőkről, George W. Bushról és Tony Blairről beszélgettünk.

2023. április 26.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Hogyan éltem túl a világvégét?

Március 29-én Cătălin Mitulescu román filmrendező, Hogyan éltem túl a világvégét? című filmjének vetítésével folytatódott a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin című rendezvénysorozata. A vetítést megelőzően Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze Ferkó Dániel történésszel beszélgetett.

2023. március 31.
bővebben

A kommunizmus emberellenes, velejéig romlott eszme

Mi itt, Közép-Európában tisztában vagyunk vele, hogy a kommunizmus emberellenes, velejéig romlott eszme – jelentette ki Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója szerdán, „Az igazság hírnöke” címmel tartott rendezvényen a Terror Háza Múzeumban.

2023. március 30.
bővebben

A kommunista diktatúrák ádozataira emlékeztek

A Terror Háza Múzeumban emlékeztek meg a kommunizmus világszerte mintegy 100 millió áldozatáról. A rendezvényen beszédet mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. 

2023. február 25.
bővebben

Viszlát, Lenin! – A szovjet sztori

Február 22-én, új helyszínen, a Kertész Imre Intézetben folytatódott a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin! vetítéssorozata. Az idei év első rendezvényén A szovjet sztori című lett dokumentumfilmet tekinthették meg az érdeklődők. A vetítést megelőzően Balogh Gábor a Terror Háza Múzeum történésze beszélgetett Máthé Áron történésszel, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettesével. A rendezvény a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjához kapcsolódó programsorozat részét képezte.

2023. február 23.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Janus

Gyöngyössy Bence Janus című filmdrámájának vetítésével folytatódott 2022. december 12-én a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! című rendezvénysorozata. A vetítést megelőzően Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Ugron Zsolna József Attila-díjas írónő, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója beszélgetett a román kommunista diktatúra természetéről és a Securitate módszereiről.  

2022. december 12.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Ida

Az Ida című lengyel–dán filmdráma vetítésével folytatódott 2022. november 14-én a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! című vetítéssorozata. A film megtekintése előtt Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélgetett Tóth Eszter Zsófia történésszel.  

2022. november 15.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Eltörölni Frankot

Fabricius Gábor történelmi drámájával folyatódott a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! című vetítéssorozata, 2022. október 10-én. A filmet megelőzően Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója Fabricius Gáborral, a film rendezőjével beszélgetett.

2022. október 11.
bővebben