A kommunista diktatúrák ádozataira emlékeztek

A Terror Háza Múzeumban emlékeztek meg a kommunizmus világszerte mintegy 100 millió áldozatáról. A rendezvényen beszédet mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. 

 

Az emlékezés szövetség a múlt, jelen és jövő között, kötelesség, amellyel az áldozatoknak, önmagunknak és az utánunk jövőknek tartozunk - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, hol máshol lehetne beszédesebb az emlékezés, mint az Andrássy út 60-ban.

Fontosnak nevezte, hogy azok, akik átélték a borzalmakat, saját személyes szenvedéstörténetüket tegyék a nemzeti emlékezet részévé, tudatosítsák az utánuk következő generációkban, hogy mit kell elszenvedni az embernek az embertelenségben. Továbbá, hogy mekkora érték a jelenlegi magyar társadalom többségének már örökül kapott szabadság.

"Ahogy nélkülözhetetlen az is, hogy a ma még élő elkövetők kiszolgálói, és a gyilkos ideológia mára már átöltöztetett modern százlóvivői is tudják, számukra a mi emlékezésünk újból és újból szembesítést jelent a megmagyarázhatatlannal és a megbocsáthatatlannal" - jelentette ki Gulyás Gergely.

 

 Gulyás Gergely előadása a kommunizmus áldozatainkak emléknapján

 

Felidézte, hogy 76 évvel ezelőtt a szovjet hatóságok mentelmi joga ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Béla országgyűlési képviselőt, az akkori legnagyobb kormánypárt, a Független Kisgazda Párt főtitkárát. Kovács Béla elhurcolásával egyértelmű lett, olyan ideológia vetette meg a lábát Magyarországon, amelynek képviselői a háború időszakán kívül is a mindennapok részévé emelték a félelmet, a vérontást, az így élt időket pedig békének és felszabadulásnak nevezték - jelentette ki Gulyás Gergely.

Ezekben az évtizedekben a kommunisták nem pusztán az ország szuverenitását számolták fel, hanem "tízezernyi honfitársunk" élethez való jogát is - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy ezért minden évben legalább egyszer fel kell idézni mindazt, ami jóvátehetetlen módon alakította át és változtatta meg nemcsak "családjaink, nemzetünk, de az egész világ életét".

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, szinte minden családot megcsonkított a kommunista diktatúra, ezért méltó és igazságos, hogy mindig megemlékezzünk az áldozatokról. Az államtitkár ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kommunizmus nem vész el csak átalakul.

Rámutatott, hogy "a 20 századi kommunista szólamokat most már szivárványos hangszereken szólaltatják meg", de ugyanúgy véleménydiktatúrára törnek. Ugyanazok az értékek kerülnek a támadások kereszttüzébe ma a szivárványos ideológiák nevében, mint egykor a kommunista ideológiák nevében. Példaként említette, hogy "nem kímélik sem a vallást, sem a családot, sem a nemzetet, sem a hagyományokat, sőt még magukat a biológiai törvényszerűségeket sem".

 

Rétvári Bence előadása a kommunizmus áldozatainak emléknapján

 

Rétvári Bence előadásában kitért az 1914 június és július közötti, az első világháborút megelőző időszakra, amelyben eldönthették, hogy a háborút választják vagy a békét. Emlékeztett, hogy 1914 júniusában gyilkolták meg az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét, majd júliusban üzent hadat a monarchia Szerbiának. Kijelentette, "minden történelmi helyzetben, így a háború előszobájában is csak egy helyes álláspont van és ez a háborúnak az elkerülése".

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója elmondta: 23 éve minden február 25-én megemlékezünk a kommunista diktatúra áldozatairól, azért "hajtunk fejet előttük, mert sokkal tartozunk nekik."

"Az ő bátorságuk, áldozatuk, tartásuk, erkölcsösségük, kiállásuk az igazság és az emberi méltóság mellett mentette meg a lelkünket, ők alapozták meg azt a szabad Magyarországot, amelyben ma élünk" - fogalmazott a múzeum főigazgatója.

Úgy fogalmazott, a kommunizmus megszületése óta emberellenes, mert  agresszív, kirekesztő, militáns és igazságtalan. Nem hisz az emberek együttműködésében és a közösség erejében, nem hisz a nyílt vitákban, nem engedi a kérdéseket, mert nem hisz a megértésben és a szeretetben és nem hisz abban, hogy mindenkinek van dolga a világban. Azt hiszi és azt hirdeti, hogy egyetlen igazság van és annak ő van a birtokában – hívta fel a figyelmet Schmidt Mária, hangsúlyozva, "a kommunizmus és a kommunisták nem mentegethetők."

 

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója

 

Schmidt Mária egy olyan sárkányhoz hasonlította a kommunizmust, amelynek hiába vágjuk le minden fejét, valahogy újakat növeszt, és ehhez mindig akad kuruzsló, hamiskártyás, nagydumás, agresszív holdkóros, megmondóember, valahonnan kerül hozzá pénz, újság és befolyás. A ma kommunistái semmivel sem jobbak elődjeiknél – emelte ki a főigazgató.  

Schmidt Mária szerint jogos önbizalommal, büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy a múlt század végén legyőztük a kommunizmust. Amit pedig egyszer már legyőztünk, azt újra és újra legyőzzük majd, de ehhez az kell, hogy "sose felejtsük el, hány millió embertől vette el a kommunizmus az életét, hányukat vetette fogságba, kínozta meg. Fosztotta meg őket a vagyonuktól, a jövőjüktől, rabolta el tőlük a reményt."

 

Emlékezünk a kommunizmus diktatúrák áldozatainak emléknapján

 

Az ünnepség végén a résztvevők a Terror Háza Múzeum épülete előtt gyertyákat, mécseseket gyújtottak.

A megemlékezés fényfestéssel zárult. A Terror Háza Múzeum falaira a nemzeti színeket vetítették ki az esti órákban.

 

House of Terror at night

 

MTI/THM